Jes Dige modtager Benny Andersen Prisen 2023
Benny Andersen Prisen blev overrakt til Jes Dige den 10. maj på Børnekonferencen foran et publikum af 330 fagprofessionelle. Prisen består af et diplom, blomster, et eksemplar af Benny Andersens finurlige bog om Snøvsen og 10.000 kr. Prisen gives hvert år gives til en person eller organisation, der gør en særlig indsats for børn og unge i Danmark.
Vinderen blev udpeget af et dommerpanel bestående af fire rutinerede eksperter. De skriver blandt andet i deres begrundelser for at vælge Jes Dige, at: ”Skyggebørn er et godt projekt, da børn der har mistet i nære relationer ikke kan få nok vigtig voksenstøtte andre steder fra.” og at de: ”…har dyb respekt for den professionelle tilgang til at organisere grupper, med støtte af faglige frivillige. Og for at sætte frivilligheden i professionelle rammer.” Dommerne ønsker at sætte fokus på sorg og betydningen af at man taler om sorgen, da: ”initiativer for børn i sorg, er et forsømt område i Danmark.”
Jes Dige har været en pioner indenfor arbejdet med børn i sorg siden 1991 og har medvirket i flere dokumentarer om emnet. Jes har gennem hele sit arbejde insisteret på at lytte til børnene – da børnene ved hvad der er brug for og hvad der virker.
Læs hele indstillingen af Jes Dige her
Der er ingen krav til, om de indstillede er ansatte eller frivillige eller hvordan de gør en forskel. I årenes løb har vi modtaget flere end 180 indstillinger til Benny Andersen Prisen. Meget mangfoldige og forskellige indstillinger, der viser at Danmark er fuld af ildsjæle, der brænder for at gøre en forskel for børnene.
Jes Dige lavede med få dages varsel denne præsentationsvideo i forbindelse med prisuddelingen:
Tillykke til alle indstillede, nominerede og prismodtagere. Vi er heldige, at vi som land har mange dybt professionelle og engagerede fagpersoner. Alle indstillinger gennem årene og ikke mindst de foregående tolv års vindere kan ses på denne side.
Benny Andersen Prisen er alle årene blevet overrakt på Børnekonferencen i foråret. De første otte år af Benny Andersen selv, der ligeledes frem til sin død i 2018 havde den afgørende stemme ved udvælgelsen af vinderen. I dag kåres vinderen alene på baggrund af dommerpanelets pointgivning.
2. pladsen gik til Marie Munch, der er stifter og leder af foreningen Dit Rum, som hjælper børn og unge, der vokser op med misbrug i familien.
”Dit Rum hjælper børn og deres forældre til at tale sammen om ”familiens store hemmelighed”, når rusmidler og alkohol har taget overhånd. Men altid på barnets præmisser, nænsomt og alderssvarende. For børn har brug for en meningsfuld forklaring, når fx far og mor skændes hele tiden, mor sover på sofaen hver eftermiddag, far svinger voldsomt i humør eller brænder aftaler af – eller hvad der nu er konsekvenserne af overforbruget. Ellers risikerer børn at gå alene rundt med tanker og bekymringer, som bare vokser sig større i tavsheden. Og på sigt kan det føre til alvorlig psykisk mistrivsel, problemer med relationer, skolegang etc.
I de 7 år, Dit Rum har eksisteret, har ildsjælen Marie Munch utrætteligt kæmpet for at flere børnefamilier skulle have hjælp. Hun har snakket med hundredvis af forældre og børn, sunget med babyer, lært forældrene babymassage, haft legeterapeutiske forløb med førskolebørn (med fangeleg i haven og legetøj på gulvet), deltaget i grupper for større børn – og har altid, ALTID, stået klar til at give en ekstra hånd, når der var brug for det.”
Vi har modtaget denne præsentationsvideo fra Dit Rum
Læs hele indstillingen af Marie Munch her
Nr. 3 blev Angelina Ankersø, Jesper Bach-Henriksen og Søren Toft, som arbejder i skolevægringsklassen Omega på Signaturskolen i Esbjerg.
”De tre arbejder målrettet, systematisk og utroligt fleksibelt og professionelt med at hjælpe børn og unge med svær skoleværing tilbage i skole.
Team Omega tager altid udgangspunkt i det enkelte barn og laver en særlig skræddersyet indsats baseret på det enkelte barns funktionsniveau og udviklingspotentialer – i samarbejde med barnet og familien, som alle tror på. De er vedholdende, justerer og støtter barnet i at lykkes i tæt samarbejde med familien. De møder eleverne på deres hjemmebane, de fanger dem med deres interesser, og de opbygger en tryghed og en tillid, der gør dem nysgerrige og langsomt gør dem klar til at starte op med skole igen.”
Vi har modtaget denne Video fra Signaturskolen