Jeg ønsker at indstille ildsjælen Marie Munch og resten af tilbuddet Dit Rum for deres store indsats for at hjælpe selv helt små børn (og deres forældre), når alkohol og rusmidler fylder i familien.
Dit Rum hjælper børn og deres forældre til at tale sammen om ”familiens store hemmelighed”, når rusmidler og alkohol har taget overhånd. Men altid på barnets præmisser, nænsomt og alderssvarende. For børn har brug for en meningsfuld forklaring, når fx far og mor skændes hele tiden, mor sover på sofaen hver eftermiddag, far svinger voldsomt i humør eller brænder aftaler af – eller hvad der nu er konsekvenserne af overforbruget. Ellers risikerer børn at gå alene rundt med tanker og bekymringer, som bare vokser sig større i tavsheden. Og på sigt kan det føre til alvorlig psykisk mistrivsel, problemer med relationer, skolegang etc.
Dit Rum arbejder konstant på at skabe frirum og fællesskab for børnene, så ingen skal føle sig alene og tilbyder pt.
* Babygrupper (0-1 år + forælder)
* Minigrupper og legeterapeutiske forløb (2-9 år)
* Børnegrupper (9-12 år)
* Teen-grupper (12-15 år)
– suppleret med familiesamtaler og netværkssamtaler, så barnet aldrig står alene.
I de 7 år, Dit Rum har eksisteret, har ildsjælen Marie Munch utrætteligt kæmpet for at flere børnefamilier skulle have hjælp. Hun har snakket med hundredvis af forældre og børn, sunget med babyer, lært forældrene babymassage, haft legeterapeutiske forløb med førskolebørn (med fangeleg i haven og legetøj på gulvet), deltaget i grupper for større børn – og har altid, ALTID, stået klar til at give en ekstra hånd, når der var brug for det.
Marie har holdt et utal af oplæg for fagpersonale i hele Region Hovedstaden, og har i årevis samarbejdet tæt med Region Hovedstadens Familieambulatorium for at hjælpe forældre ind i Dit Rum, lige som hun pt. selv står i spidsen for Babygrupper for babyer og deres forældre i Hillerød.
Ligesom resten af Dit Rum er hun ufordømmende over for familierne og tager altid varmt imod den far eller mor, der selv har et overforbrug. For devisen er, at rusmidler eller for meget alkohol bliver brugt til at dulme noget svært fx tanker eller oplevelser, men at det samtidig er vigtigt – sammen med forældrene – at holde børnenes oplevelser og mentale overarbejde for øje. Og at give børnene mulighed for at falde mere til ro, selvom overforbruget måske fortsætter.
Jeg har haft fornøjelsen af at følge udviklingen i Dit Rum og ikke mindst de tilbud, som kommer børn og unge fra familier med rusmiddelproblemer til gode. Og det gør det! For børn opfanger meget tidligt at noget ikke er ’normalt’ i familien og det tager de deres eget store ansvar for. Helt uden grund – men af ren og skær kærlighed og loyalitet til deres forældre.
Marie og Dit Rum fortjener anerkendelsen for den tidligste, forbyggende indsats, som i løbet af de sidste 7 år har betydet hjælp til flere end 500 børn, unge og familier. Og ja, før- og eftermålinger viser også, at indsatsen har stor betydning for børnenes trivsel.
Dit Rum er et projekt under Socialstyrelsen og et af få tilbud i Danmark, der retter sig mod de mindste børn.
To afdelinger i KABS – Stjernevang og City – indgår i partnerskabet omkring Dit Rum.
Indstillet af: Rasmus Axelsson