Benny Andersen Prisen

“Jeg var 13 år, da jeg debuterede som ung forfatter i Ordskælv og blev udgivet i bogen 2200 N – Orakler, shawarmaer og bristede fordomme. I dag er jeg 19 år og vil give andre unge den samme oplevelse af at blive lyttet til og forstået.”

Sådan lød Zainab Nasratis motivation, da hun i september 2015 lancerede Ordskælv for dansk forskellighed og satte sig for at skabe rammerne for, at unge – uanset færdigheder og faglige kompetencer – kunne skrive en professionel bogudgivelse baseret på deres egne oplevelser. Resultatet er en modig samling af personlige fortællinger, der giver et kaleidoskopisk blik på, hvad det vil sige at være dansk og udkommer i marts 2016.

I forordet til den kommende Ordskælv-bogudgivelse skriver journalist og sidste års vinder af Kravlingprisen Inaam Nabil:

”Alle unge søger svar på, hvem de er, og hvad de skal i livet. For de fleste sker det problemfrit og i forlængelse af deres forældres opdragelse og i det miljø, de er vokset op i. Men for de af os, der ikke umiddelbart ligner massen, hverken i hjertet eller i udseendet, og hele tiden bliver forsøgt ekskluderet fra det store fællesskab, skal der en større kamp og søgen til for at nå målet. En kamp, der på godt og ondt varer ved hele livet.

Det er netop den søgen og de spørgsmål, der opstår i den virkelighed, som Ordskælv helt autentisk skildrer, ved at lade unge teenagere sætte ord på deres følelser, refleksioner, undren og kampe. Og netop det autentiske skaber det unikke ved disse fortællinger. Der skal stort mod til at turde blotte, det man går og er optaget af her og nu, når man er så ung og stadig er på et stadie, hvor man ihærdigt forsøger at finde sig selv. Der er helt ubevidst skruet op for identifikationsfaktoren, fordi det så simpelt, som det er sagt, taler til de fleste af os. Både os, der er vokset op med spørgsmålene omkring tørklædet og troen på Gud, men også alle andre, der har stået udenfor og kigget nysgerrigt på.”

Ildsjælen bag projektet er Zainab Nasrati, der har stampet alting op af jorden: De unge, de frivillige mentorer, de professionelle kunstnere, den succesfulde crowdfunding, de kreative professionelle og de forankrende partnerskaber. Zainab Nasrati og hendes Ordskælv-hold rusker nuancer frem og forærer verden nye og andre perspektiver på sig selv og samfundet omkring dem. Det er prisværdigt!

(Billedet er fra november 2015, da Zainab mødte Benny på BogForum)

Indstillet af Karen Siercke

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *