Benny Andersen Prisen

“Der er mange lorteveje i livet, men nogle af dem fører til himlen”,

Sådan  afsluttede en 15 årig dreng i juni 2015 den tale, han holdt for sin lærere og pædagoger på Køge kommunes specialskole, Ellebækskolen. Der blev klappet og tørret tårer, for denne teenager satte ord på det alle forældre, byrådsmedlemmer og  andre elever vidste: vejen til himlen var brolagt af skolens lærer- og pædagogteam, drengen stod selv som et levende bevis på en der var kommet fra helvede til himlen takket været disse læreres indsats.

Ellebækskolen er en skole for to grupper børn. Den ene er børn der lider af alvorlige udviklings- og adfærdsforstyrrelser og hvoraf kun få vil være i stand til at få en uddannelse og et arbejde, men som lærerne alligevel er formidable til at hele tiden at hjælpe og uddanne. Den anden gruppe børn har mindre adfærdsforstyrrelser: Adhd i let grad, Tourettes syndrom, Aspergers, Borderline o.lign. Disse børn blev ikke diagnosticeret før skolestart og mange af dem har derfor haft en skolegang, der har været brolagt som en vej til helvede: mobning, konflikter, udadreagerende adfærd, smidt ud af skoler, indlagt på psykiatriske afdelinger. Men så …. fik de plads på Ellebækskolen. I en lille klasse på mellem 5-8 elever, med lærere og pædagoer i tæt samarbejde. Det er ikke småting, disse lærere og pædagoer ind imellem bliver mødt med og skal tage imod. Alligevel bevarer de deres engagement i hvert enkelt barns skæbne og et greb i egen fagligheds lomme. På den måde lykkes det dem år efter år at rette op på års sociale og faglige svigt og til sidst at føre disse teenagere frem til 9. klasses afgangsprøve og hjælpe dem videre i uddannelsessystemet. Fior alle disse elever, der har helvede bag sig, er det en vej til himlen.

Man kunne og burde nominere alle lærere på Ellebæksskolen, for alle gør en formidabel indsats for den gruppe børn, de er sat til at tage vare på og undervise. Men jeg vil særligt nominere den del af Ellebækskolens lærerteam, som til daglig har til huse på Hastrupskolen og arbejder med at føre skadede 11-15. årige frem til 9. klasses afgangsprøve. Deres arbejde er uovertruffent, præget af høj grad af faglighed, engagement og kærlighed til disse ikke altid nemme unge. På dimissionensdagen kalder lærerne eleverne op en for en, holder en tale for hvert enkelt elev og overrækker dem til sidst deres eksamensbevis. Og de unge stråler. Endelig nåede de helvede.
Så hermed en nominering til Vicki Uldahl Hansen, Morten Mortensen, Lis Hauerberg Henninger,  Kirsten, Mette, Axel, Dorthe,  Kim og Kim. Malene og Pernille   og hvem fra Ellebækskolen, der p.t. tager hånd om de store elever og hjælper dem frem i uddannelsessystemet.

Indstillet af: Anita Hansen Engdahl

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *