Benny Andersen Prisen

Kunstneren Tine Louise Kortermand har været rundt på 11 skoler på Fyn og Ærø med huskunstnerprojektet SHARE. Temaerne i projekterne har taget udgangspunkt i de unges egne skelsættende oplevelser … såsom skilsmisser, savn, mobning, cutting, spisevægring, død, cancer, venskab, forelskelser og andre vigtige temaer i deres liv. Og ud fra disse oplevelser har de – i grupper – skulle skabe et værk. Hun har undervist elever fra folkeskoler, specialklasser, produktionsskoler, friskoler og gymnasier. Fælles for de fleste har været, at de ikke har specielt meget berøring med kunst og kreative fag i deres hverdag. Det er der både kommet små poetiske, søde og også enkelte virkelige hardcore ting ud af.

Projekterne er oploadet på en portal, hvor de unge kan dele kunst med hinanden. Hvis man fx skriver ”Skilsmisse” i søgefeltet, dukker alle de andre elevers projekter op som også handler om samme tema, og på den måde kan de se at de ikke er alene med den følelse.

Tine har fortalt os at temaerne fylder meget i de unges hverdag, men tilsyneladende ikke bliver fulgt op på derhjemme. Gennem arbejdet med tekster, fold-ud bøger, streetart og performancekunst har de via hendes workshops kunne få hul på svære temaer, som også mange andre unge tumler med i hverdagen.

Se de unges projekter her. Der er 85 projekter fra de forskellige skoler.

Link: http://www.nushu.dk/share

Søg f.eks. på disse nedenstående titler, som er nogle projekter vi specielt gerne vil

fremhæve:

Trygge rammer tema: vigtigheden af at have et trygt sted at leve

Mit første kys tema: den første forelskelser

Skilsmisse tema: forældrenes skilsmisser

Futte tema: venskab – her med en hest

Har aldrig sagt det tema: dårlig samvittighed, skyldfølelse

Hallo tema: mobning

Alt går i sort tema: skilsmisse

Vi vil gerne indstille Tine Louise Kortermand fordi hun brænder for at de unge skal få indsigt i den nyskabende kunst. Hun går ind i formidlingen af kunsten til de unge på utraditionelle måder igennem ARTGAME’s på nettet og igennem workshops hvor eleverne selv får lov at afprøve deres kreative kraft og evner. Vi håber at hvis hun får prisen kan det være en opmuntring til at fortsætte, fordi vi kan se at det gør en forskel. Og især med SHARE projektet har hun givet de sårede unge mulighed for et talerør igennem kunsten. Hun har altid været fortaler for at kunsten skal få større plads i skolen og vores uddannelsessystem, for at man kan danne det hele menneske og dyrke den refleksive side af mennesket. Den kreative side af mennesket der gør at vi hele tiden leder efter bedre løsninger i vores liv. Hun viser stort socialt engagement igennem kunsten, hvor hun altid har fokus på hvem vi er og hvad vi ønsker os af fremtiden, at styrke fællesskabet, at bebo verden i fællesskab. Kunsten er et socialt fænomen, noget vi gør sammen. Den skaber fælles referencer.

Vi vil på baggrund af Tine Louise Kortermands arbejde med at integrere kunsten i undervisningen og i de unges bevidsthed på det varmeste indstille hende til Benny Andersen Prisen 2016.

Venlig hilsen Jytte Weiss Jakobsen og Jette Pedersen

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *