Benny Andersen Prisen

Birgit AndersenSom leder af fusionsskolen Horsens Byskole, der består af tre afdelinger Lindvigsvej, Kildegade og Fussingsvej,  har jeg stiftet bekendtskeb med en medarbejder, der for mig er indbegrebet af en ildsjæl med et stort varmt hjerte for de udsatte børn i vores distrikt.

Birgit Andersen er en legende i hele vestbyen i Horsens, hvor hun gennem mange år utallige gange har været den person, der lige præcis har gjort den nødvendige forskel, så udsatte børn alligevel har fået de samme oplevelser som deres kammerater.

Hun har gjort det gennem frivilligt arbejde og taget initiativer og engageret sig i netværk med mange organisationer, så hun udover at tibyde børnene oplevelser, også har fundet pengene, så det har kunnet lade sig gøre, selvom familien har været mindrebemidlet.

Det har hun bl.a. gjort ved at være kontaktperson til Lions club og modtaget og fordelt deres donationer. Derudover har hun været kontaktperson til Red Barnets familieoplevelsesklub i Horsens, og på den måde været med til at skaffe mange børn gode oplevelser. Desuden har hun haft kontakt til Broen, der er en støtteforening, der skaffer midler til støtte af udsatte familier.
For Birgit eksistere et nej ikke, hun arbejder for en løsning  indtil den er fundet, til stor gavn for rigtig mange børn.

Vi oplever hende i dagligdagen som en effektiv tornado med et stort bankende hjerte for vores børn. Hun er deres advokat, og uanset hvad der sker, er det aldrig børnenes skyld. I stedet finder hun forklaringen i deres vilkår ,og der går historier om hendes initiativer, når hun har mødt et barn eller en familie i nød.
F.eks. tog hun hjem til en mor som havde det rigtigt svært med et handicappet barn, og tapetserede hendes lejlighed. Initiativ, handlekraft, overskud, varme og omsorg er typiske kendetegn for Birgit.

I mange år var Birgit ”Mor Freja” som ungdomsformand, arrangør af kampe, deltager på ture, passe klublokalet og meget mere. Hele tiden med fokus på breddeidrættens betydning for de mange udsatte børn.

I den forbindelse har hun også været medarrangør af fodboldskoleturnering den første uge i sommerferien. Hun har ofte hjulpet udsatte børn med løsninger på financieringen.

Hendes initiativer er mange, og jeg vil nøjes med at fortælle om hendes store indsats for vestbyen i forbindelse med den kommunale indsats for at løfte kvarteret, der altid har været mærket af sit naboskab med fængslet. I den forbindelse var hun for ca. 10 år siden med til at starte ”Vestby by night” hvor alle klubber holdt åbent hus, så kvarterets børn kun prøve nye fritidstilbud af, som de sandsynligvis ellers ikke ville få gjort. Hver gang en blev grebet af et nyt fritidstilbud, var chancen for en mindre på gaden tilstede.

I den forbindelse var hun også med til at starte en juletræsfest for kvarterets børn, så der også var et tilbud til de mest udsatte børn. En aktivitet der stadig finder sted på skolen mellem jul og nytår.

Birgit Andersen fungerer til daglig som SFO-leder og leder i indskolingen på Horsens Byskole afd. Fussingsvej.
Fussingsvej er beliggende i et område med mange socialt belastede familier og rangerer som en af de 75 lavest rangerede skoler i Danmark ud fra en socioøkonomisk betragtning.
Området er derfor meget afhængig af ildsjæle der kan og vil gøre en forskel for de børn, der ikke altid har de bedste forudsætninger her i livet.

Det har ikke været muligt at nævne alle de mange gode ting hun har gjort for kvarterets børn og unge, men jeg håber at jeg har givet billede af Birgit som en uundværlig drivkraft og ildsjæl, der har viet sit liv til arbejdet med vestbyens børn og unge – ikke mindst de udsatte.

Birgit står umiddelbart foran sit 25 års jubilæum i Horsens kommune, og man kunne tro at hendes store engagement i det daglige arbejde med børn i 6-10 års alderen var tilstrækkeligt. Men hun har formået over en lang årrække at have overskud til mange timers frivilligt arbejde hver uge og derigennem at have oparbejdet et stort netværk, som hun har trukket på uden blusel, hvis det har været til gavn for vores udsatte børn – hun har i den grad fortjent at blive hædret.

Venlig hilsen

Erik Mønster
Skoleleder
Horsens Byskole

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *