Jeg vil gerne nominere De Uledsagedes Rejsehold til Benny Andersen Prisen. De Uledsagedes Rejsehold består af fire frivillige ildsjæle, der har påtaget sig opgaven at genforene uledsagede mindreårige flygtningebørn med deres familier. De fire personer blev første gang opmærksom på problematikken, da den 14-årige Ahmad Khaled fra Syrien henvendte sig med et råb om hjælp. Ahmad var flygtet på egen hånd fra Damaskus som 12-årig.
Familien havde kun råd til at sende én af sted, og eftersom faren havde en hjertesygdom, og moren var højgravid, så Ahmad, familiens storebror, meldte sig trods sin unge alder. Efter en strabadserende flugt endte han i Danmark, hvor han hurtigt fik ophold og blev indkvarteret på opholdsstedet Bak Op i Roskilde. Her ventede han i to et halvt år på at få retten til familiesammenføring. Hjemme i Syrien gik tingene fra slemt til værre, og familiens hus blev bombet. Der var heldigvis ingen indenfor, da det skete, men fra da af måtte Ahmads familie leve på gaden. Da han fik dette at vide, ændredes han adfærd. Når opholdsstedet tog i Tivoli eller Zoologisk Have, sagde Ahmad nej: ”Jeg vil ikke have det sjovt, når jeg ved, at min familie har det forfærdeligt.”
Da retten til familiesammenføringen kom, ventede en ny forhindring. Folketinget havde i vinteren 2016 vedtaget, at alle flygtninge, herunder også uledsagede mindreårige, fremover selv skulle finansiere familiemedlemmernes rejse til Danmark. For at Ahmads ønske kunne gå i opfyldelse, havde han derfor brug for 25.000 kroner. Her kom de fire frivillige ind i billedet. Ahmad kontaktede børnebogsforfatter Mads Nygaard, som iværksatte en indsamling. To uger senere var visa skaffet og billetterne købt. Familien landede i Københavns Lufthavn. Alle i god behold.
Nu kunne det hele have været slut, men snart efter Ahmad henvendte Munir og Amad sig. Ligeledes to uledsagede drenge fra Syrien. Herefter Elsa fra Somalia hvis mor og søskende befandt sig i en flygtningelejr i Uganda, da de skulle familiesammenføres. Gældende for alle børnene var det, at hverken de eller familierne havde råd til flyrejserne til Danmark. Derfor søsatte Mads Nygaard nogle indsamlingsaktioner. 2. maj 2017 lavede han en kunstauktion i KLUB i København, hvor billedkunstnere havde doneret værker. Han gentog seancen på Johan Borups Højskole 10. juni 2017. De to begivenheder indsamlede 250.000 kr. Men de uledsagede børn fra verdens brændpunkter meldte sig stadig en i lind strøm, og De Uledsagedes Rejsehold etableret. Med på holdet kom Janne Grønborg Franck, pensioneret orkesterregissør for Danmarks Radios Underholdningsorkester, Nicolai Kobberub Larsen, tidligere FN-soldat på Balkan og Ulrich Goerlich, teletekniker i Randers.
I dag er det sådan, at Rejseholdet tager sig af alt det praktiske, når en familie skal genforenes. Anskaffelse af visa, vejledning til familierne, der altid skal indhente papirer i et tredjeland. Kommer de fra Syrien, skal de eksempelvis som regel forbi den danske ambassade i Libanon for at blive clearet til afgang. Det er et stort arbejde og ofte har familier måttet krydse deciderede krigszoner for at komme frem. Samtidig sørger Rejseholdet altid for, at der er nogle til at tage imod familierne, når de lander. Ikke bare i lufthavnen. Men også i den hjemkommune de nu måtte havne i. Den uledsagede mindreårige har altså hjælp lige ved hånden i samme øjeblik retten til familiesammenføring gives.
Til dags dato har De Uledsagedes Rejsehold genforenet 37 uledsagede mindreårige med deres familier på dansk jord. To er netop nu undervejs. De Uledsagedes Rejsehold har indtil nu arrangeret fire store kulturbegivenheder, to kunstauktioner og to landsdækkende dage med litteraturoplæsninger og fortællinger. Senest 29. september 2018, hvor byerne Aalborg, Aarhus, Odense og København deltog. På alle scener den dag var de uledsagede selv repræsenteret. Det ligger Rejseholdet meget på sinde, at netop deres stemmer bliver hørt. Det er dem, det hele handler om. På De Uledsagedes Rejsehold.
Venlig hilsen
Oliver Stilling
Chefredaktør
Føljeton