Benny Andersen Prisen

Vi vil gerne indstille Lillian Gregersen til Benny Andersen Prisen 2019.

Hun er gået på pension i år og skal have prisen, fordi hun efter 33 år som leder af Vognmandsparkens Børnehave har haft en kæmpe betydning for tusindvis af børn og forældre – både i og uden for Danmark.

Lillian har som pædagog og leder været bannerfører for et helt særligt anerkendende børnesyn og en unik faglighed, som igennem deltagelse i flere forskningsprojekter er kommet ikke bare børn og forældre i hendes egen institution til gode. Andre ville måske have stillet sig tilfreds med at have sin egen lille oase af vellykket børnehave, men det har aldrig været nok fra Lillian. Hun – og forskere fra både ind- og udland – vidste, at her var der noget særligt i gang – og det skulle andre nyde godt af.

Det unikke ved Lillian er faktisk ret simpelt. Det handler kort og godt om, at Lillian altid har set børn som en del af et fællesskab og dermed som mennesker med ansvar for både sig selv og andre. Fællesskabsfølelsen kommer måske allerstærkest til udtryk ved, at børnehaven betragter hele barnets familie som en del af børnehaven. Lillian eller andre personaler har hjulpet mange forældre eller søskende gennem svære situationer eller perioder i livet, og i det hele taget er kulturen og menneskesynet hos Lillian og Vognmandsparkens Børnehave så kraftfuldt, at det langsomt, men sikket, siver ud til familierne og ikke sjældent har afgørende betydning for f.eks. søskende, selv om de aldrig har gået i børnehaven.

Et gennemgående mantra er at ”der er plads til alle” og mangfoldigheden trives i både børne- og personalegruppen. Børnene lærer, at verden består af mange mennesker, der alle har forskellige behov og hver især vokser op med forskellige muligheder i livet – både socialt, mentalt og fysisk. Det betyder, at børnene lærer at værdsætte forskelligheder og finde trygheden til at tale om også de svære ting i livet. For Lillian er børnene altid det vigtigste. Børn skal ses og høres, og både børn og voksne skal se muligheder i stedet for begrænsninger.

Denne indstilling betyder, at børn, der ikke har følt sig godt tilpas i andre institutioner, får en ny start i livet i Vognmandsparkens Børnehave. Børn med diagnoser, sociale problemer, alkoholiserede forældre, eller med en forælder i fængsel er konkrete eksempler på små mennesker, der her møder forståelse, overskud og kærlighed. Lillian fokuserer på hvad de og familien er gode til og kan overkomme, og hun hjælper dem på den måde med at genfinde troen på sig selv og egne evner.

Så sent som i efteråret aflastede Lillian et forældrepar, der havde det svært i en længere periode. Hun åbnede sit eget hjem for deres barn, der boede hos Lillian og hendes familie med børn og børnebørn i alle weekender, indtil forældrene var på fode igen. Kun en ægte ildsjæl går så langt for sine børn, og en gestus af den kaliber rækker efter vores mening langt ud over, hvad man kan forvente af en børnehaveleder. Den samme gælder for hendes indstilling til at lære børnene om demokrati. I Vognmandsparkens Børnehave er barnet med til at bestemme, hvordan huset skal indrettes. Alle børn – også de usikre af slagsen – lærer at de har en stemme. At deres mening tæller. Et barn fortalte f.eks. en dag, at han godt kunne tænke sig at lave bål indenfor. Det blev til en pejs, som både børn, personale og forældre har nydt godt af i mange år.

Lillians enestående betydning for børn og forældre kom for alvor til udtryk, da et internt opgør blandt ledere på børneområdet i Roskilde førte til, at Lillian blev fyret – kun et år efter hun var blevet kåret som årets kommunale leder i Danmark. Øjeblikkeligt rykkede forældre og personale sammen i kampen for at beholde Lillian. En kamp der endte med at Lillian kom tilbage, og Vognmandsparkens Børnehave i dag drives som privat institution.

At give Benny Andersen prisen til Lillian vil være en anerkendelse af en livslang og uselvisk indsats, der har haft en enorm betydning for tusindvis af børn og forældre. Og så vil det sikre, at arbejdet kan fortsætte. Lillian vil gerne udgive en bog, der kan give hendes erfaringer videre, og vi håber at prisen vil gøre dette muligt, så endnu flere kan blive inspireret til at give vores børn den bedst mulige start på livet.

Med venlig hilsen

Mark Stokholm, forælder
Berit Jensen, forælder
Anne Simonsen, forælder
Malene Borup, pædagog

LINKS:
Årets kommunale leder i Danmark af 330 indstillede samt indslag fra Kanal Roskilde om samme: http://www.danskekommuner.dk/Artikelarkiv/2010/Magasin-33/Hyldest-til-de-tunge-drenge–og-piger-i-kommunal-ledelse/

https://www.youtube.com/watch?v=V2Tm712efmI
 
Roskilde Avis:
Artikel om planer for tiden efter Vognmandsparkens Børnehave af 20. december 2018 (se vedhæftede PDF)
 
Kanal Roskilde:
Interview om tiden efter Vognmandsparkens Børnehave af 19. februar 2019– link https://www.youtube.com/watch?v=MEcEeLG5vdw
 
Indslag om seneste forskningsprojekt – ”Ha’ Det Godt” ved forsker Kim Rasmussen: Videoen: https://bupl.dk/artikel/se-videoen-vis-mig-hvor-du-har-det-godt/

Artiklen: https://bupl.dk/artikel/ny-podcast-her-har-boernene-det-godt/

CITATER FRA BØRN OG VOKSNE:
Marie-Amalie er ved at vaske op i køkkenet:
Marie-Amalie: ”Er det ikke godt jeg er ved at vaske op?”
Lillian: ”Jo det er det.”
Marie-Amalie: ”Ved du hvorfor jeg kan lide at vaske op?”
Lillian: ”Nej.”
Marie-Amalie: ”Det er fordi min bedstemor er død, og hende vaskede jeg altid op med.”

Mathilde har klædt sig ud – “er jeg ikke flot?”
“Jo, prøv, at gå hen foran spejlet – så kan du se hvor flot du er.”
“Det behøver jeg ikke – jeg ved jeg er smuk.”

Svend: “Derhjemme har jeg ingen løbecykel, men herhjemme der har jeg mange”.

Erik Sigsgaard, forsker ved Professionshøjskolen UCC
Forfatter til de meget solgte og bredt anerkendte bøger ”Skæld Ud” og ”Skæl (mindre) Ud”. Begge lavet på baggrund af et projekt om sanktioner i blandt andet Vognmandsparkens Børnehave. Projektets resultater anvendes forsat af institutioner i både ind- og udland. ”Vognmandsparkens Børnehave er et af vores højst udviklede børnehavemiljøer. Den har gjort sig gældende såvel internationalt som nationalt for sit mangeårige forsøgs- og udviklingsarbejde. Vognmandsparkens børnehave har vist sig i stand til ikke blot at udvikle pædagogikken, men også til at støtte andre børnehaver i ind- og udland i at indoptage erfaringerne og bygge videre på dem.”

Ulla, mor til tre børn, der har gået i Vognmandsparkens Børnehave.
Familien havde sin daglige gang i børnehaven gennem 12 år. ”Vi følte os nærmest som en del af en stor familie og børnehaven var vores andet hjem. Det er et sted der ser det enkelte barn og familie og hvor man føler sig værdsat og inkluderet i fællesskabet. Og så er det et sted der tager børnene alvorligt og viser dem, hvordan de selv kan gøre en forskel. Såvel i deres egen lille verden og i den store verden med fattige, sultne og hjemløse. Det er vel det man i dag kalder almen dannelse, demokrati og medborgerskab. Det vi som familie, og mine tre børn i særdeleshed, lærte i de år, bærer vi stadig med os.”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *