Benny Andersen Prisen

Jeg vil gerne indstille den selvejende daginstitution Eksperimentalinstitutionen med et meget dygtigt og engageret personale. Halvdelen af de 60 vuggestue- og børnehavebørn er udsatte børn, som er henvist. Denne institution har arbejdet med fuld inklusion i masser af år, også da den lå på Københavns universitet og samarbejdede med dem. Derfra kommer navnet.


Institutionens pædagogiske grundlag er udviklet med Lene Lind som leder. Hun har skrevet flere bøger med udgangspunkt i institutionen fx “Forstå mig dog”. Der er selvfølgelig sket en del siden, men værdierne er de samme. Der lægges stor vægt på den følelsesmæssige udvikling og relationerne mellem barn – voksen og barn- barn. Der er dog sket det sørgelige, at de henviste børner blevet endnu mere belastede med årene. Der er børn, som må fjernes fra hjemmet, men som måske stadig kan blive i institutionen og beholde vigtige relationer der. For ca. et og et halvt år siden fik de en ny leder Camilla Kjærgaard Jeppesen, som flot løfter arven fra de to tidligere ledere Lene Lind og Jane Weltz. Alle i personalegruppen er udddannede pædagoger, og de har ca. to børn, de er primær pædagog for og to børn som sekundær.


Camilla  Kjærgaard Jeppesen.

Det gælder alle børn, også de lokale, og deres forældre, som der er et tæt samarbejde med. Der er ingen tvivl om, at de fleste af de henviste børn ville have svært ved at klare sig i det efterfølgende skoleforløb, hvis ikke de havde fået den optimale støtte gennem den tidlige barndom. Personalet arbejder parallelt i et eget Kompetencecenter, hvor de tilbyder andre institutioner og skoler støtte i forhold til børn med udfordringer. Det at få en udefra, som ikke er med henvisning og med primært fokus på barnet, men som ser på samspillet i gruppen, har været en stor hjælp er meldingen tilbage. Det kan virke overraskende, at skolelærere gerne vil have hjælp af pædagoger, som har observeret klassen udfra et sårbart barns perspektiv.
Min baggrund for at indstille dem til prisen er et mangeårigt samarbejde med institutionen som praktikleder og lektor på et pædagogseminarium/ professionshøjskole. Jeg er nu pensioneret, men er stadig med i deres bestyrelse og kommer der derfor jævnligt.


Med venlig hilsen
Ulla Liberg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *