Benny Andersen Prisen

Susanne er ikke typen der fremhæver sig selv, for som Susanne siger ” Jeg er jo bare en almindelig lærer”. Jeg vil derfor gerne indstille Susanne Rosenlund Søgaard til Benny Andersen prisen 2018 for hendes ekstraordinært og succesfulde indsats som klasselærer i 10Y.

10Y er en 10. klasse med særlige rammer placeret på Hedegårdsskolen i Brønderslev Kommune. Susanne var med fra starten da 10Y blev oprettet for snart to år siden. 10Y er en lille klasse for unge der af flere årsager ikke har haft en stabil skolegang i flere år. 10Y er ikke et specialtilbud men rummer unge med angst, ADHD, autismeproblematikker og mange andre udfordringer. Én af Susannes mange forcer er, at hun kan se bag eventuelle diagnoser hos de unge og se dem for de personer de er. Sammen med de unge, er Susanne en af hovedårsagerne til at 10Y er en succes. Susanne har hjulpet de unge i 10Y til at få en stabil skolegang og hjulpet dem igennem en større personlig udvikling der gør at de unge efter 10Y, har fortsat deres skolegang eller er i en eller anden form for beskæftigelse.

Susanne er en rigtig dygtig lærer der er rigtig god til at finde de unges styrker (både fagligt og personligt) og hun kan hurtigt se, hvor hun kan udfordre de unge for at forbedre både deres faglighed men også styrke dem personligt. Susanne er ikke bange for at tænke ud af boksen og finde nye måder de unge kan lærer pensum på og er utrolig god til at differentierer undervisningen til den enkelte elev. Susanne er af natur utrolig dygtig til at skabe stærke og betydningsfulde relationer bl.a. fordi hun er utrolig nærværende og en rigtig god menneskekender. I sit arbejde i 10Y, har Susanne fundet en utrolig god balance mellem at være professionel i relationen til de unge men samtidig involverer hun sig på en tilpas måde, så de unge føler sig mødt. Susanne er aldrig bleg for at bruge sig selv i sit arbejde med de unge og det er alt fra at dele ud af sine egen livserfaringer til at kravle rundt på gulvet til en omgang “spasmager”. Susanne er en gode rollemodel for de unge og er ikke bleg for at vise at hun også kan begå fejl, hvilket giver en utrolig afslappet stemning blandt de unge og Susanne. Susanne bringer en masse positiv energi, nye idéer og utrolig mange gode initiativer med ind i 10Y. Fx har Susanne ugentlig sin hund med i 10Y, hvilket er med til at skabe ro hos de unge og kan give den unge en pause. Susanne nævner tit at 10Y er meget mere end blot at lærer et 10. klasses pensum. De unge har også brug for meget andet fx at lære at begå sig socialt igen efter flere års isolation der hjemme. For at udfordre de unge personligt har Susanne derfor taget flere forskellige initiativer. Et af de seneste var at hun inviterede Claus Holm for at fortælle om hans liv, hvilket han takkede ja til. Uanset hvilken idé Susanne får er der altid en mening og en hel masse læring bag.

Som I forhåbentlig allerede kan fornemme, så gør Susanne meget mere end hvad der forventes af en folkeskolelærer og det har så utrolig stor effekt for de unge. De unge giver udtryk for at Susanne betyder utrolig meget for dem og den udvikling de har været igennem. To af de unge i 10Y skriver bl.a.: “Hun er god til at finde grænser, så hun presser lige tilpas så det ikke er for meget. Hun har god humor (for det meste), hun er en god lærer, hun har hjulpet mig rigtig meget med skolen, så jeg kan gå der uden problemer”.

“Jeg synes at Susanne var en stor hjælp for os alle på alle mulige forskellige måder. Hun var altid engageret i hvad hun gjorde og hvis der var problemer i klassen var hun altid den første til at prøve på at fikse dem. Det faktum at hun tager sig tid til at lytte til folks problemer og tager højde for de problemer som alle sammen havde, gjorde det skoleår så meget bedre. […] “hold op hvor jeg savner 10Y” og jeg tror at Susanne spiller en stor rolle i hvorfor at vi siger det. Så hvad end den pris nu er, så har Susanne nok fortjent den “

Til sidst er det værd at nævne at Susanne gør arbejdet for andre faggrupper omkring de unge i 10Y nemmere ved at være bindeleddet til de unge, sørge for vigtig videns deling, tager initiativ til nye tiltag og ser nye muligheder, hvor ingen andre kan. Så hvis jeg skulle pege på en der gør en særlig forskel for nogle unge mennesker, der virkelig har brug for denne særlig forskel, så er det Susanne!

Mvh.

Pernille Sørensen

Samarbejdspartner til Susanne, 10Y.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *