Hermed mit forslag til prisen, som begrundes med, at to udsatte grupper iblandt os blev tilgodeset. Må de børn, der her blev tilgodeset, aldrig ende som den anden udsatte gruppe.
Annika, der var initiativtager til Projekt Reden, er i dag folketingskandidat for SF, og en af hendes hjertesager er at hjælpe de svageste i samfundet – udsatte børn, hjemløse, stofmisbrugere og prostituerede.
Pressemeddelelse Bag Masken
Prostituerede solgte egen kunst til fordel for Børns Vilkår
I oktober 2009 stod kvinderne fra være- og rådgivningsstedet Reden bag banebrydende kunstudstilling i
Kødbyen på Vesterbro. De ville skaffe penge ved at sælge kunst – ikke penge til dem selv, men til foreningen Børns Vilkår.
Initiativtageren bag udstillingen var Annika Smith. Projektet lod sig gøre med stor opbakning fra Reden og Sara Marie Strand, der på det tidspunkt var medarbejder på Reden. De gik begge med et ønske om at rykke ved folks fordomme om prostituerede og stofmisbrugere.
”Kvinder som dem på Reden skal blot have en chance. Mange tror, at kvinderne ikke kan noget som helst, men vi ved, at de har mange ressourcer – og at der er et menneske med en vigtig historie bag hver enkelt prostituerede eller stofmisbruger. De har brug for succeser, og det vil gøre en fantastisk forskel, hvis københavnerne – også politikerne – bakker op om kvinderne ved at komme forbi udstillingen”, sagde Annika Smith og Sara Marie Strand.
Projektet gik i gang i januar 2009, og Redens kvinder i København var beskæftiget med pensler, farver, masker, lærreder, og film- og fotoudstyr for at skildre deres liv i prostitution og stofmisbrug. Det kom der nogle sjove og kontrastfulde værker ud af, som blev vist frem og solgt på udstillingen ”Bag masken” den 16. oktober
2009 i Kødbyen på Vesterbro.
Uddrag fra pressemeddelelse:
”Kvinderne vil give overskuddet til Børns Vilkår, fordi de selv ved, hvordan det er, når livet kører af sporet i børne- og ungdomsårene og man står og har brug for en udstrakt hånd. De ønsker at vise, at man kan gøre en forskel og hjælpe andre, uanset hvem man er, og hvilken situation, man befinder sig i – et ønske, der
harmonerer med Redens ønske om samme”, forklarede Redens leder, Anette Rix.”
Udstillingen blev særdeles godt besøgt, og mange gik derfra med et maleri, en specialdesignet T-shirt, plakater og postkort – og en portion god samvittighed, for overskuddet af salget gik ubeskåret til foreningen Børns Vilkår.
Hele processen, fra at få motiveret kvinderne til at udtrykke sig i billeder og til at fastholde dem i projektet, var et følelsesladet forløb i glæde og smerte. Glæden var størst, da kvinderne fra Reden overrakte checken til Børns Vilkår, siger Annika Smith.