Benny Andersen Prisen

Jeg vil gerne, på vegne af teatret HiLS DiN MOR, indstille René Benjamin Hansen til Benny Andersen Prisen.

René er initiativtager til og medstifter af HiLS DiN MOR, der har eksisteret siden 2010 og fra 2012 har produceret teaterforestillinger med LGBT+-tematikker til børn og unge, for at fremme forståelse for personer, der bryder med normer for køn, kønsidentitet og seksualitet. René er selv homoseksuel og havde svært ved at vise omverdenen, hvem han var som ung og senere har han viet sit liv til at skabe teater til børn og unge, som skal være med til at oplyse, udviske fordomme og gøre det nemmere for LGBT+-personer at stå ved sig selv. Det vægtes højt at komme rundt og spille for skoleelever i hele landet, da LGBT+-elever trives dårligere end deres klassekammerater ude på de danske skoler.

René investerer det meste af sin tid i HiLS DiN MOR, han er fast skuespiller på alle teatrets forestillinger og derudover kunstnerisk leder, hvilket han aldrig er blevet aflønnet for, da teatret ikke har midler til den slags. Fra start har René lagt vægt på, fordi teatret laver forestillinger med tematikker, der kan være svære at tale om, at der skal følge dialog med efter forestillingerne. Derfor har teatrets skuespillerne altid lavet eftersnakke med eleverne, når der er blevet opført børne- og ungdomsforestillinger ude på skoler. Teatret ser vigtigheden i at komme langt rundt med forestillingerne og i den forbindelse, har René været med til at opføre over 980 forestillinger fordelt på mere end 320 spillesteder, der hovedsageligt er skoler og teatre i Danmark og på Færøerne.

Fotograf: Jan Christensen

René brænder for sit erhverv og for at lave oplysning om LGBT+-teamtikker til børn og unge gennem scenekunst at høj kvalitet. Siden HiLS DiN MOR begyndte at henvende sig til børn- og ungemålgruppen, har teatret modtaget flere priser både til teatret og for forestillinger, hvilket i høj grad er Renés fortjeneste i samarbejde med de kunstnere, han inviterer til at være med på projekterne. Blandt andet modtog HiLS DiN MOR Lauritzenfondens Børne-/Ungepris i 2017 for at kommunikere vigtige emner i øjenhøjde med sit publikum gennem scenekunsten, i 2018 blev teatret kåret som Årets Børneteater af Danmarks Teaterforeninger. I 2019 modtog teatret Horsens Børneteaterpris, i 2020 Danmarks Teaterjournalisters Initiativpris samt Dansk Skuespillerforbunds Særpris i 2021. Derudover har teatret modtaget en Reumert 2 gange for Årets Børne-/Ungdomsforestilling i hhv. 2018 for forestillingen “Fucking Åmål” og i 2021 for forestillingen “Jeg er Silas”.

René blev uddannet skuespiller fra Statens Teaterskole i 1996 og lavede sin afgangsforestilling med udgangspunkt i Benny Andersens “Svantes Viser”, der blev til musikforestillingen “På gyngende grund”. Senere i 1999 blev forestillingen sat op igen på Bådteatret og i 2003 på Rialto Teatret og i den forbindelse blev der lavet en udgivelse med forestillingens sange, der er udgivet på forlaget Exlibris i 2001. René har mødt og talt med Benny Andersen flere gange, både da han fik lov til at dykke ned i Bennys materiale på skuespillerskolen og da Benny Andersen besøgte Bådteatret og efterfølgende Rialto Teateret for at overvære “På gyngende grund”. 

Mon ikke Benny Andersen har været med til at så et lille frø, der har gjort René til den person han er i dag. En person, der brænder for at børn og unge skal trives og have det godt, uanset hvem man er og hvad man har med i bagagen.

“På gyngende grund: Svantes Viser” sunget af René Benjamin Hansen kan høres på Spotify her: https://open.spotify.com/album/6gitPeL6a5c0X1eVDQZqLG

Indstillet af: Jesper Frølund Hansen