Benny Andersen Prisen

Livet er eventyrligt, spændende, barskt og ikke mindst underfuldt!
–  hvis man spørger den danske historiefortæller, Carsten Islington (71år), som gennem en menneskealder har underholdt og beriget  børn og voksne med sine levende og fantastiske fortællinger – langt fra vor moderne tids skærme og computerteknologi. Det han vil er nærvær, og den levende, medlevende puls fra medmennesket.

Carsten Islington møder børn i sin hverdag og på sin vej, men opsøger også børnehaver, Sfo´er , skoleklasser og fritidshjem. Han byder sig til på institutioner, besøger børn på hospitaler f.eks. kræftafdelingen (især Rigshospitalet). Fysisk og psykisk syge børn – og børn og barnlige voksne med ondt i livet får håb og livsmod, når Carsten Islington fortæller fantastiske historier fra det virkelige liv. Han er (som Henry Heerup og Herman Stilling) også fascineret af trolde og nisser og har givet sig selv den fornemme titel: Trolde-log. Med sit fortælletalent viser han os, at poesien netop er det, som gør hverdagen til mere end hverdag. Et talent men også et værdisyn, som ligger i forlængelse af Storm P, Halfdan Rasmussen, Johannes Møllehave og Benny Andersen. En værdig modtager af Benny Andersen-prisen 2024.

Carsten Islington – har samme baggrund i arbejderklassen og værtshusmiljøet som Benny Andersen – og siger om sit cv, at han har taget ”Den lille svømmeprøve”! Selv lægger han ikke skjul på, at det er erfaringerne fra det levede liv og de mange skiftende miljøer, som har gjort ham til den, han er. Det er sagt om Carsten Islington: ” Han har levet et liv på kanten – en fortid som dørmand på Vesterbro – i
udlandet som trucker, silobyggger, borebisse. Han er en mand, som har krydset oceaner og ørkener. Hans stemme lyder som en tryg efterårssweater en kold aften”. Carsten Islington er en overlever – og en fantastisk iagttager, som formår at omsætte det hele til fortælling. Han fortæller i øjenhøjde og med et lunt glimt i øjet, som får både børn og voksne til at trække på smilebåndet.

En favn fuld af fortælleglæde

Carsten Islington fortæller tæt på den mundtlige tradition, hvor sproget igen blir kød og blod. Han taler ikke bare til hovedet, men også til kroppen og sanserne. Verdener opstår af hans særlige rytme og fortælletone og fortællingerne går lige hjem. Fortællingens styrke er, at den er konkret. Her tales ikke om at besidde evige sandheder. Fortællingen er stram. Vi svælger ikke i følelser, men får en handling beskrevet.  Her berettes om personer og handlinger i et levende, fortællende og poetisk sprog. Skikkelserne træder ud af sproget og får deres egen vejrtrækning.

Carsten Islington ved, at en god historie indskriver os i en større fortælling. Fortællingen handler om det at være menneske. De handler om det, som kalder på tanke og eftertanke: Hvem er jeg? Hvor kommer jeg fra? Hvor går jeg hen? Fortællingerne giver usikkerheden og ængstelsen et sted at gå hen. De tilbyder et holdepunkt – autentisk og basalt. Fortællingerne rummer ukuelighed og stort håb. Fortællingerne er både kulturbærende og kulturskabende. De løfter os ud af vortes eget private og ind i det fælles. De fordrer fantasien og skaber dermed selv historie.
– Og Carsten Islingtons fantasi er netop den lille gnist, der formår at puste liv i fortællingerne, så de bliver på en gang dragende og inddragende.

Indstillet af: Marianne Volf Andersen